PKN
PKN Drogeham
 
Jacob-Tsjerke Jacob-Tsjerke

JACOB-TSJERKE 

DROEGEHAMDe eerste diensten van de Christelijke Afgescheiden Gemeente werden gehouden in boerenschuren van Cornelis Hylkes Praamstra en Berend Pieters Hamstra. In 1841 stond er een kerkje in de buurt van de Tsjerke Buorren aan het voormalige pad naar de Westerein. In 1842 werd er een kerkje aan de Sânnen gebouwd, op de plaats tegenover de huidige kerk. In 1851 kwam er weer een nieuwe kerk. Omstreeks december 1876 besloot de kerkenraad wederom een nieuwe kerk te bouwen. Dit 'wegens ondoelmatigheid van het oude gebouw en vanwege de beperkte ruimte'. 
De eerste steen werd gelegd door dominee Albertus Zomer. Deze steen maakt nog steeds onderdeel van de huidige kerk uit. In november 1877 werd de nieuwe kerk ingewijd. Deze kerk werd aan de andere kant van de weg gebouwd, op dezelfde plaats als de huidige. De oude kerk aan de andere kant van de weg werd het verenigingsgebouw Pro Rege. In 1923 werd de kerk uitgebreid met een kraak.In 1967 werd de kerk grondig verbouwd en uitgebreid. Zo werd de voorgevel veranderd en werd er een toren bij de kerk gebouwd. Ook kwam er een nieuwe pastorie naast de kerk te staan. In 1968 werd er een verenigingsgebouw achter de kerk gebouwd. Het oude gebouw aan de andere kant van de weg werd afgebroken. 
Begin tachtiger jaren, om precies te zijn 1981, werd de kerk opnieuw verbouwd en uitgebreid. Er kwam een zijvleugel bij die door een schuifwand afgescheiden kan worden voor kleinere bijeenkomsten. Ook kwam er toen een nieuw orgel in de kerk. Op de voorgevel van de kerk bevindt zich een mozaîek van de heer J.F. van der Bij te Leeuwarden. Het stelt een ladder voor met twee engelen en aan de voet daarvan de slapende aartsvader Jacob, die op deze plaats, die hij Bethel noemde, de weg naar God terugvond. Zoals dit Bethel, dat Huis van God betekent, hoopt de kerk een waar Huis Gods te zijn. 
Vanwege dit mozaîek heeft de kerk na de fusie de naam Jacob-Tsjerke gekregen.


juli 2012, Simon Hoeksma
 
terug
 
 

Inloggen


Dienst in de Jacob-Tsjerke
datum en tijdstip 16-06-2024 om 09:30
meer details

Dienst in de Jacob-Tsjerke
datum en tijdstip 23-06-2024 om 09:30
meer details

 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.